Studii despre miopie in lume

In tarile educate precum China , cresterea miopiei raportata la numarul de locuitori este una foarte mare. S-a dovedit ca patru persone din cinci au miopie, un numar urias. In Europa si SUA, exista crestere, tot mai multi copii devin miopi.  La miopi, vederea la distanta devine incetosata. Miopia se poate dezvolta genetic, dar nu este obligatoriu. Cu siguranta influenteaza daca parintii /bunicii au diagnostic de miopie, dar sunt si o serie de factori non-genetici ce pot dezvolta miopia( de exemplu alungirea globului ocular).

In America incidenta miopiei s-a dublat in ultimii treizeci de ani. S-au studiat obiceiuri, mediul inconjurator ( s-a descoperit ca in zona Arctica miopia are incidenta foarte mare),s-au analizat copii ce nu au miopie, in raport cu cei care au. Cercetatorii pun un accent deosebit pe timpul petrecut in exterior. Un studio realizat pe 55 scoli din Australia  arata ca obiceiurile /activitatile petrecute in exterior ajuta la o stagnare, chiar scadere a miopiei. Cercetatorii demonstreaza ca vitamina D, radiatia UV influenteaza oportunitatea de a privi la distanta.  Profesorul Regan Ashby din Universitatea din Canberra Australia a facut studiul pe pui. Lumina folosita a fost una diferentiata, pe doze diferite de lumina, puii au avut ochii acoperiti.A folosit camere pentru a masura puterea refractiei, si interferenta de lumina diferita. Miopia generata este direct proportionata cu intensitatea luminii la care sunt expusi. Profesorul sustine ideea ca trei ore pe zi petrecute afara pot ajuta sa prevenim miopia. Profesorul Kathrin Rose, Uni of Tehnology Sydney spune ca mesajul lor , cel de a petrece mult timp in exterior, nu a fost  bine primit de parinti. Copiii sunt expusi la multe riscuri, iar timpul petrecut la lumina naturala este unul foarte scurt.

Pentru a tine copiii intr un mediu exterior mai mult timp, o scoala din China , Guandom a facut un acoperis din sticla, acolo se reuseste a fi o lumina naturala mai mare decat intr-o clasa obisnuita. Sunt diferente uriase intre o lumina naturala si una artificiala. Cercetatorii lucreaza sa opreasca progresia miopiei, lucrand la tipologii de lentile noi, care pot opri elongarea globului ocular. Un alt aspect deosebit de interesant este constituit de vitamina D. Vitamina D este cunoscuta ca un puternic adjuvant al celulelor diferentiale, cu puternice valori anticancer. O lipsa de vitamina D poate afecta fluctuatia dioptriei, mai ales in cazul persoanelor cu miopie mica.

Bibliografie

Optometric clinical practice guideline care of the patient with myopia, Reference guide for clinicians.Americam optometric Association 1997
Ian G Morgan. Regan S Asbby ,Investigative Ophtalmology , Visual Science. Bright light blocks the development form deprivation myopia in mice, acting on D1 dopamine receptors

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin