Keratoconusul : cauze,simptomatologie,tratament

Keratoconusul este o boala de ochi care progreseaza lent,in care corneea cu forma initiala normala rotunda (partea exterioara clara,frontala a ochiului ) se subtiaza si incepe sa se bombeze in forma de con.Aceasta forma de con este neregulata si modifica refractia razelor luminoase care intra in ochi.Deoarece corneea este responsabila pentru refractarea celei mai mari parti a luminii care intra in ochi,o cornee bombata,deci neregulata va cauza formarea de imagini neclare.

Cauzele producerii keratoconusului

Sunt multe teorii asupra a ceea ce ar putea sa produca keratoconusul ,dar cauza exacta este necunoscuta.Se crede ca genetica,factorii de mediu si sistemul endocrin joaca un rol important in dezvoltarea acestuia.Se crede ca aparitia keratoconusului se intampla dupa ce procesul de crestere inceteaza,intre 16 si 21 de ani.Printre factorii ce favorizeaza declansarea bolii,se numara:frecatul ochilor,purtarea indelungata a lentilelor de contact ,expunerea la razele ultraviolete ,diverse atopii.

Simptomele keratoconusului

In prima etapa de boala,keratoconusul provoaca vederea in ceata ,distorsiunea imaginii si o sensibilitate crescuta la lumina. Keratoconusul poate evolua in ani ,dupa care incetineste si apoi se stabilizeaza .Este posibil ca fiecare ochi sa fie afectat in mod diferit ,usor,moderat sau sever. Un alt simptom ce debuteaza la inceputul evolutiei bolii poate fi pruritul (mancarimea),neasociat cu alergii cu implicare oculara.In acelasi timp se constata aparitia sau agravarea unor vicii de refractie (astigmatism miopic).

La primele semne pe care le sesizati ,trebuie realizata mai cu seama o investigatie speciala numita topografie corneeana ,care ajuta la depistarea keratoconusului (aflarea grosimii corneei).Prin interventie in fazele initiale,acuitatea vizuala se poate recupera si se poate evita riscul de a ajunge in faza acuta a bolii ,unde exista riscul de a pierde ochiul ca organ.

Tratamentul keratoconusului

In prezent exista mai multe optiuni in ceea ce priveste tratamentul keratoconusului : -Tratamentul optic pentru keratoconus presupune corectarea astigmatismului cu ajutorul lentilelor aeriene (ochelari)sau in cazul in care aceasta nu se dovedeste satisfacatoare ,cu ajutorul lentilelor de contact moi sau dure,gaz-permeabile .

-Cele mai moderne metode de tratament sunt implantarea de inele intracorneene ,crosslinkingul fotooxidativ cu riboflavin si transplantul de cornee.

Implantarea de inele intracorneene -este o interventie chirurgicala menita sa modifice raza de curbura a corneei prin aplicarea unor forte mecanice la nivelul acesteia.Aceste inele sunt personalizate ,adica sunt specifice fiecarui pacient.Sunt calculate intr-un mod foarte bine stabilit in functie de parametrii vizuali si anatomici ai ochiului si au ca scop aplatizarea corneei.Aceasta aplatizare duce la o imbunatatire foarte importanta a vederii.O complicatie redutabila o reprezinta migrarea inelelor in camera anterioara.

Crosslinkingul fotooxidativ cu riboflavina are ca scop cresterea rezistentei mecanice a corneei prin crearea unor noi legaturi intre fibrele de colagen din structura corneei .In momentul de fata este dovedit clar efectul procedeului in stoparea evolutiei bolii .

La transplantul de cornee se apeleaza ca ultima incercare de restaurare a acuitatii vizuale atunci cand celelalte metode au esuat sau cand diagnosticul este pus intr-un stadiu avansat al bolii.

In concluzie nu lasati Keratoconusul sa progreseze pana in faza finala ,deoarece in aceasta situatie din cauza gradului ridicat de subtiere a corneei ,interventia chirurgicala devine mai complicata ,perioada de vindecare mai indelungata ,refacerea acuitatii vizuale mai lenta.Prin interventia in fazele initiale acuitatea vizuala se reabiliteaza in proportie de 98%,totodata se evita riscul de a ajunge in faza acuta a Keratoconusului unde persista riscul de a pierde ochiul ca organ.

Bibliografie:

 Mark H.Beers,Robert S Porter ,Manualul Merck de diagnostic si tratament ,Editia a XVIII-a ,Editura All,2012                                       Dumitrache M -Oftalmologie clinica ,Ed Universala Carol Davila ,Bucuresti 2008                                                                                   Paul Cernea ,Tratat de oftalmologie,Ed Medicala,2002

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin