Cum să iți alegi rama în funcție de forma feței și culoarea pielii?

Ochelarii sunt iubiți atunci când oferă cea mai bună viziune posibilă. Este importantă alegerea ramei (material și formă) atunci când achiziționăm o pereche de ochelari, dar aceasta depinde și de prescripția primită.

În cazul unor dioptrii mari, rama trebuie sa fie mai mică pentru a reduce efectul de ochi care par mari (lentile pe plus) sau ochi care par mici (în cazul lentilelor pe minus). Atunci când avem lentile bifocale, rama trebuie să aibă suficient spațiu vertical pentru a se încadra lentilele. În cazul ochelarilor progresivi, care include trei zone de vedere (distanță, intermediar și aproape), lentila trebuie să fie perfect centrată peste ochi iar rama trebuie să permită suficient spațiu pentru încadrarea lentilei.

Ramele se vor alege și în funcție de forma feței. Este dificil să se aleagă o ramă în funcție de forma feței după un anumit tipar deoarece fața poate avea formă rotundă, ovală, patrată, triunghiulară, de inimă sau combinație de mai multe forme.

Purtătorii de ochelari se pot baza pe alegerea lor și nu trebuie accentuate excesiv evaluarea formei feței. Cu toate acestea, un optician mereu va oferi sfaturi care vizează asocierea unor stiluri specifice formei feței pentru a ajuta la completarea perfecta a caracteristicilor. Nu există reguli stabilite pentru alegerea ramei în funcție de forma feței ci doar linii directoare.

În cazul unei fețe rotunde unghiurile sunt mai moi, cu pomeți, frunte, maxilare mai largi. Ramele pătrate sau dreptunghiulare au linii mai îndrăznețe ceea ce ar îmbunătăți fața făcând-o să pară mai subțire și mai lungă, adăugând echilibru caracteristicilor rotunde. Rame de evitat: fără margini, ramele rotunde și ramele mici care vor accentua rotunjimea făcând fața să pară mai rotundă.

O față ovală este versatilă și ușor de asociat cu mai multe tipuri de rame. Ideale sunt cadrele cu punte puternică, mai late și cu o formă geometrică. Sunt de evitat ramele prea mari care acoperă o mare parte a feței deoarece ar putea strica simetria naturală a feței.

Formele feței pătrate au linii unghiulare. Se potrivesc ochelarii ovali sau rotunzi care înmoaie unghiularitatea. Cadrele rotunjite vor adăuga echilibru și vor oferi un aspect mai subțire. Ramele cu formă dreptunghiulară pot ascuți în continuare caracteristicile unghiulare.

Fețele în formă de inimă sunt late în partea de sus, la frunte și se îngustează treptat până la maxilar. Ramele mai largi spre frunte ar crea un sentiment de echilibru. Cadrele mari în partea de jos, rotunde sau pătrate adaugă lățime în partea de jos a feței. Ochelarii trebuie sa completeze forma feței și să aducă echilibru caracteristicilor faciale.

În cazul culorilor ramelor, majoritatea oamenilor preferă culorile neutre, inclusiv negrul, maroul sau verdele închis. Aceste culori ale ramelor se pot asorta ușor cu diferite culori de păr, culori ale ochilor și tonuri de piele.

Culorile deschise sunt potrivite pentru persoanele îndrăznețe și se asociază stării de spirit. Atunci când se face selecția ramelor de ochelari în funcție de culoare, tonurile pielii sunt în general mai importante decât culoarea părului sau a ochilor. Pielea caldă are un ton galben, bronz sau auriu. Culorile ramei includ verde închis, nuanțe de maro, bej. Sunt de evitat ramele albe sau negre. Pielea rece are nuanțe de roz sau albastru. Culorile ramelor pot fi: violet, roz, argintiu, negru, gri.

În cazul alegerii ramelor în funcție de tendințe, se va acorda atenție culorilor care domină pe fiecare sezon. Comercianții cu amănuntul și producătorii își adaptează culorile de îmbrăcăminte și accesorii în funcție de ceea ce cred că designerii vor considera cel mai atrăgător la un moment dat.

Designerii de ochelari creează rame și în cele mai recente culori. Combinația dintre estetică și specificații de inginerie a făcut din produsul final, rama, un subiect extrem de important pe termen lung. Literatura de specialitate raportează câteva exemple unde problemele au fost studiate în timp ce se dezvoltau formele. Formele ce presupun design și fashion sunt într-o continuă schimbare în general, la fel și forma ramelor/ochelarilor de soare.

Bibliografie

Choosing Eyeglass Frames—A Guide to Selecting The Perfect Glasses Ezcontacts.com/blog
Edmund Burke, The Annual Register, or a View of the History, Politics and Literature of the Year …, Forgotten Books, Londra, 2018;

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin